You are here:

Home Behandelingen Kruiden-therapie

Kruiden-therapie

Inhoudsopgave
Kruiden-therapie
Smaakeigenschappen
Kruidenformules
Alle pagina's

Kruiden worden al vele duizenden jaren toegepast om hun medicinale werking. In China zijn deze kruiden voor het eerst beschreven door Shen Nong in de 1e eeuw voor Christus. Hij maakte hiermee de eerste 'materia medica'. Alle huidige werken van vandaag de dag zijn hierop gebaseerd. De traditionele Chinese kruidentherapie gebruikt substanties van plantaardige, minerale en dierlijke oorsprong. Chinese kruidenpreparaten komen voor in ruwe vorm, poedervorm, pillen en decocties. De Chinese kruidentherapie is anders dan de Westerse fytotherapie. Terwijl in de Westerse fytotherapie de biochemische inhoudsstoffen van belang zijn om de werking van de verschillende kruiden te beschrijven, kent de Chinese farmacopee een energetische beschrijving.

Samen met de acupunctuur vormt de kruidentherapie een belangrijke peiler binnen de Chinese geneeswijze. De Chinese farmacotherapie omvat meer dan 6.000 verschillende medische substanties met verschillende eigenschappen voor het verhelpen van verstoringen in het evenwicht. Vandaag de dag worden er circa 600 verschillende kruiden gebruikt bij behandelingen.

De kruiden worden in hoofdlijnen geclassificeerd in twee verschillende groepen. De eerste groep omvat de temperatuurspecifieke eigenschappen van kruiden, zoals heet (re), warm (wen), koud (han), neutral (ping) en aromatisch. De tweede groep omvat de smaak eigenschappen van kruiden, zoals zuur (suan), bitter (ku), zoet (gan), gekruid (xin) en zout (xian).

De verschillende combinaties van temperatuureigenschappen en smaakeigenschappen van kruiden geven bepaalde eigenschappen die de yin en yang energiestromen kunnen beinvloeden. Een zuur, bittere en een zoute smaak zijn gerelateerd aan yin, terwijl zoet aan yang wordt gerelateerd. Hierdoor kunnen kruiden ingezet worden voor het bevorderen van bijvoorbeeld warmte, verkoeling, neutraliseren of bevorderen van stagnatie. Tevens is het belangrijk in te zien dat een bepaalde kruid niet een enkele eigenschap heeft. Vrijwel altijd is er een bepaalde combinatie van eigenschappen en temperatuur welke zijn invloed heeft op een tot meerdere organen. Warme kruiden kunnen gebruikt worden voor verstoringen met de warmtebalans. Deze kruiden met een warme energie-eigenschap dienen gecombineerd te worden met kruiden met een verkoeling en koude energie zodat de overwegende toon verkoeling is. In de farmacotherapie met Chinese kruiden zijn er relatief weinig neutrale kruiden.Yin Yang

Yin Yang TCM Acupunctuur Utrecht - Leiden

Klik hier om te leren hoe Yin Yang wordt toegepast in onze behandelingen.

Meer

De Vijf Elementen

vijf_elementen_380x253

Lees meer over wat de vijf elementen te maken hebben met onze behandelingen.

Meer

Chinese Geneeskunst

Chinese Geneeskunst TCM Acupunctuur Utrecht - Leiden

Lees meer over Chinese Geneeskunst

Meer