You are here:

Home

Kruiden-therapie - Kruiden Therapie

Inhoudsopgave
Kruiden-therapie
Smaakeigenschappen
Kruidenformules
Alle pagina's

Specifieke werking van smaakeigenschappen van kruiden binnen de Chinese geneeswijze

Voor de behandelingen heeft iedere smaak een bepaalde specifieke werking. Zuur heeft een samentrekkende of verdikkende werking. Kruiden met een zure smaak worden voorgeschreven bij behandelingen van tekorten, vastzittende hoest, chronische diarree, incontinentie en andere indicaties die wijzen op hypo-metabolisme. In de TCM worden deze indicaties gezien als tekort of koude patronen.

De bittere smaak heeft de functie van bijvoorbeeld het elimineren van hitte, zuiveren van onregelmatigheden, verlagen van de qi en verbeteren van de eetlust. De bittere kruiden worden voornamelijk gehanteerd in hete patronen, zoals een acute fase van een infectie, vocht bij hitte of onderkoeling, zoals arthritis.

De zoete smaak heeft de functie van het fijnstemmen, verbeteren, bevochtigen en harmoniseren van belangrijke systemen in het menselijk lichaam, inclusief het spijsverteringsstelsel, het respiratoire stelsel, het immuunsysteem, en de endocriene systemen. De zoeke smaak verlicht acute situaties en voorkomt pijn als gevolg van de samentrekkingen van spieren. Ze worden voornamelijk gehanteerd bij de behandeling van tekorten in situaties als droge hoest, onjuiste werking van het spijsverteringskanaal zoals bij de milt en disbalans.

Kruiden met een scherpe smaak hebben een verspreidende en bevorderende werking op de qi en het revitaliseren van bloed. Deze groep van kruiden stimuleren de klieren met zoete eigenschappen om te transpireren, recirculeren van qi, activeren van de meridianen functie en organen, tegens wordt de bloedcirculatie verbeterd door bloed meer te stimuleren. Deze kruiden hebben voornamelijk een positief effect op het activeren en verbeteren van metabolisme. Deze kruiden worden voornamelijk gebruikt bij de behandeling van oorzaken van buitenaf (bijvoorbeeld verkoudheid), wanneer de meridianen functie en de organen verzwakt zijn en de circulatie van bloed is beinvloed. In de Traditionele Chinese Geneeswijze wordt hiermee gedoeld op een qi stagnatie en bloedophoping.

Zoute kruiden worden in relatie gebracht met de stevigheid van spieren en weefsel. De zoute smaak kan klieropeningen openen en sluiten. Zoute medicatie wordt toegepast bij pijnlijke locaties, ontstekingen, cysten en wondjes.Yin Yang

Yin Yang TCM Acupunctuur Utrecht - Leiden

Klik hier om te leren hoe Yin Yang wordt toegepast in onze behandelingen.

Meer

De Vijf Elementen

vijf_elementen_380x253

Lees meer over wat de vijf elementen te maken hebben met onze behandelingen.

Meer

Chinese Geneeskunst

Chinese Geneeskunst TCM Acupunctuur Utrecht - Leiden

Lees meer over Chinese Geneeskunst

Meer