You are here:

Home Introductie Welke type aandoeningen zijn geschikt voor T.C.M.?

Welke type aandoeningen zijn geschikt voor T.C.M.?

Hoe wordt in de traditionele Chinese geneeskunde een diagnose gesteld?

De diagnose in TCG is gebaseerd op vier methoden: observatie (o.a van de tong), auscultatie en olfactie, palpatie (o.a. het voelen van de pols), en het stellen van vragen. Om een voorbeeld te geven: inspectie van de tong is een belangrijke diagnostische methode. Volgens de theorie van de TCG zijn de meridianen en interne organen allen direct of indirect verbonden met de tong. Dat wil zeggen dat de essentie van de organen de tong voedt, en dat ook pathologische veranderingen zich kunnen manifesteren op de tong. Als leidraad bij de differentiatie van ziektebeelden ligt de betekenis van tongdiagnose als volgt: men kan een beoordeling maken of bij de patient de vitale Qi voldoende of onvoldoende is, wat de locatie is van de ziekte, wat de aard is van de pathogene factoren, en men kan een schatting maken van de prognose van de ziekte, etc. Zo ook is de polsconditie een weerslag van de conditie van de organen, waardoor het voelen van de pols tot steun kan zijn in de beoordeling van locatie, aard en prognose van de ziekte.

Welk type aandoeningen zijn geschikt voor behandeling met acupunctuur en moxa-therapie?

Interne aandoeningen
Verkoudheid, bronchitis, astmatische bronchitis, chronische gastritis, maagzweer, gastroptose, overgeven, chronische enteritis, habituele constipatie, nefritis, enuresis, chronische hepatitis, hoge/lage bloeddruk, aritmie, hart-en vaatziekten, reumatische artritis, obesitas, sexuele dysfunctie bij mannen, hoofdpijn, duizeligheid, nasleep van hersenvliesontsteking, nasleep van een beroerte, epilepsie, hysterie, neurose, schizofrenie, diabetes, galblaasontsteking, galstenen, postoperatieve verklevingen van de darmen, proctotomie, urethritis, blaasontsteking, stenen in de urinewegen, prostatitis en artralgie.

Orthopedie
Cervicale spondylopathie, stijve nek, chronische lendepijn, hernia, kaakontsteking, humerals epicondylitis (tenniselleboog), bicipitale aponeurose, scapulohumerale periarthritis,verstuikte enkel, ontwrichte enkel, carpal tunnel syndroom, tenosynovitis, tenonitis, dislocatie van het radiocarpale gewricht, coxitis, gonarthritis, gonycrotesis, gonyectyposis, achillodynia, hielspoor, meniscus, verrekking kruisbanden, m. piriformisalgia , lumbago, lumbosacrale radiculitis, lumbosacral spondylosis, neuralgia van N.gluteus superior, platvoeten, spinale stenosis en sacroilliitis.

Gynaecologische aandoeningen
Dysmenorroe, amenorroe, onregelmatige menstruatie, verkeerde ligging van de foetus, chronische bekkenontsteking, mastitis en baarmoederverzakking.

Pediatrische aandoeningen
Poliomyelitis, stomheid en doofheid bij kinderen, indigestie, bedplassen, stuipen, bijziendheid en scheelkijken.

Aandoeningen van oog, oor, neus, mond en keel
Acute conjunctivitis, doofheid, tinnitus, rhinitis, hooikoorts, acute amandelontsteking, tandpijn, staar, glaucoom, ontsteking van het netvlies, ophthalmia electrica en hordeolum.

Huidaandoeningen
Urticaria, neurodermatitis, psoriasis, pruritus vulva, kaalheid, chronisch eczeem, wratten, acnee en vitiligo.

Neurologische aandoeningen
Urticaria, neurodermatitis, psoriasis, pruritus vulva, kaalheid, chronisch eczeem, wratten, acnee en vitiligo.

Welke ziekten zijn een indicatie voor behandeling met chinese kruiden?

Ademhaling
Verkoudheid, emfyseem, hyperventilatie bronchitis, astma, hooikoorts en allergische rhinitis.

Spijsvertering
Gastritis, maagzweer, maag- en darmklachten, enteritis (darmslijmvliesontsteking), constipatie, hepatitis, ontsteking van de galblaas, galstenen en colitis ulcerosa: ziekte van Chrohn.

Hartklachten
Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, aritmie en hyperlipemie.

Urinewegen
Acute en chronische nefritis, infectie of stenen in de urinewegen en prostatitis.

Endocrien systeem
Endocrien systeem: diabetes en hypothyrosie.

Zenuwstelsel
Slapeloosheid, neurose, depressie, epilepsie, intercostale neuralgie, stress/overspannenheid en fobiën.

Bloedvatenstelsel
Bloedarmoede en leukopenie.

Overige
Jicht, reumatoïe artritis en artrose.

Gynaecologische aandoeningen

Behandeling met Chinese kruiden is effectief bij bepaalde functionele klachten die te maken hebben met een verstoring van de hormoonhuishouding, zoals: impotentie, onvruchtbaarheid, onregelmatige en pijnlijke menstruatie, dyspareunie, endometriose, overgangsklachten, pr-menstrueel syndroom, dysfunctionele baarmoederlijke bloedingen, onvruchtbaarheid bij vrouwen, dreigende of habituele miskraam en ontsteking van de reproduktieve organen. Aangezien bij Chinese kruiden geen gebruik wordt gemaakt van hormoonproducten heeft het vrijwel geen bijwerkingen.

Huidaandoeningen
In het geval van huidziekten wordt gebruik gemaakt van kruiden voor zowel inwendig als uitwendig gebruik. Deze combinatie is bijzonder effectief in de behandeling van huidaandoeningen als: acne, urticaria, vitiligo, chloasma, herpes zoster, alopecia areata, psoriasis, eczeem, etc. Met name voor hardnekkige klachten die verband houden met het immuunsysteem, allergische of emotionele factoren, zoals eczeem, neurodermatitis en psoriasis brengt de kruidenbehandeling niet alleen verlichting van de klachten en geneest locaal de kwetsuren, maar het consolideert ook het resultaat door tegelijkertijd de algehele lichamelijke conditie te verbeteren.

Tumoren
Voor patiënten die in hun behandeling van kanker bestraling of chemo- therapie ondergaan, kan een behandeling met chinese kruiden ervoor zorgen dat de bijwerkingen hiervan tot een minimum worden beperkt. Daarnaast berusten de resultaten in de behandeling van verschillende typen tumoren op het versterken van het immuunsysteem van de patiënt.

Voor welke klachten is Tuina-therapie geschikt?

Orthopedische klachten en blessures
* 1. Cervicale spondylopathie, stijve nek
* 2. Periarthritis van de schouder, verrekte schouder, tendinitis van de m. supraspinatus, tendinitis van de biceps brachii
* 3. Mediale en laterale humerale epicondylitis (tenniselleboog), letsel van de elleboog
* 4. Verstuiking van de pols, tenosynovitis stenosans, verstuiking van de vingergewrichten, cyste van het polsgewricht
* 5. Costale chondritis, verstoring van de thoracale en lumbale wervels
* 6. Hernia, acute en chronische verrekking van de lumbale spieren, semi-dislocatie van het sacro-illiacaal gewricht, retrograde spondylopathie
* 7. Letsel van het heupgewricht, letsel van de adductor spieren, letsel van de superiore cluniale zenuwen, letsel van de piriformisspier, ischias
* 8. Verrekking van het kniegewricht, letsel van de mediale en laterale ligamenten van de knie, traumatische bursitis, chondromalacie van de patella
* 9. Verstuiking van het enkelgewricht, tendinitis van de achillespees, sporen op het hielbot, osteoartritis van het enkelgewricht

Interne en gynaecologische aandoeningen
* 1. Vermoeidheidssyndroom, griep, hoofdpijn, tandpijn, gezichtsverlamming
* 2. Maagpijn, pijn in de lumbale regio, slapeloosheid, dysmenorrhea
* 3. Spijsverteringsklachten, diarree, constipatie, torticollis bij kinderen
* 4. Enuresis (bedplassen) bij kinderen

Yin Yang

Yin Yang TCM Acupunctuur Utrecht - Leiden

Klik hier om te leren hoe Yin Yang wordt toegepast in onze behandelingen.

Meer

De Vijf Elementen

vijf_elementen_380x253

Lees meer over wat de vijf elementen te maken hebben met onze behandelingen.

Meer

Chinese Geneeskunst

Chinese Geneeskunst TCM Acupunctuur Utrecht - Leiden

Lees meer over Chinese Geneeskunst

Meer