Acupunctuur bij overgewicht

De definitie van overgewicht/obesitas is gebaseerd op het percentage vet in ons lichaam. Wanneer ons lichaamsgewicht 15-20% meer is dan het standaardgewicht dan is er sprake van overgewicht. In feite bestaan er twee vormen: eenvoudig en gecompliceerd overgewicht. Hoewel we bij de eerstgenoemde vaak een verstoring van zowel het endocriene- alsmede zenuwstelsel zien, spreken we toch van eenvoudig overgewicht. Dit is tevens de meest voorkomende vorm in de praktijk. De belangrijkste punten liggen op de Maag- en de Renmeridiaan.

 

Bij stagnatie door slijm en vocht zien we vaak de volgende klachten: Veel slapen, snel moe, slechte eetlust, weinig smaak in de mond. Bij vrouwen zien we vaak dat de menstruatie of geheel wegblijft of maar in mindere mate aanwezig is. Bij mannen kan zelfs impotentie optreden. De tong is over algemeen dik met tandafdrukken en de pols is diep, traag of glad.

 

In deze gevallen voegen we ook punten gelegen op de Milt, Maag en Galblaas meridiaan toe.Bij te hoog Maagvuur horen de volgende klachten: Veel te veel voeding tot zich nemen, snelle spijsvertering, snel honger en een rood aangelopen gezicht. Het puntje van de tong is rood, en het beslag op de tong plakkerig. De pols is glad en snel. In al deze gevallen worden punten van de Maag en Dikke Darm meridiaan toegevoegd. Om het afvallen goed te laten verlopen zijn er verscheidene methoden zoals: Tuina-massage, Acupunctuur, Electro-acupunctuur of Ooracupunctuur.Acupunctuur kan klachten verlichten of ziektes genezen. Het is ook een methode om ziekte te voorkomen en werkt dus preventief..