Diagnose

Hoe stelt Tong Ji Chinese Medical Center haar diagnose voor acupunctuur?

De diagnose van de traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is gebaseerd op vier methoden:

 

  • Observatie (gelaatskleur, tong-diagnose, nagelafwijking)
  • Auscultatie (beluisteren van geluiden in het lichaam)
  • Palpatie (het voelen van de pols)
  • Anamnese (het stellen van vragen)

 

Naast de gegevens van deze diagnose combineert Tong Ji Chinese Medical Center altijd de informatie die reeds bekend is via reguliere onderzoeksmethoden.

OBSERVATIE

Door aandachtig naar u te kijken, komt Tong Ji Chinese Medical Center veel te weten over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Lichaamstaal en –houding vertellen veel over hoe u zich voelt. Maar ook de conditie en mogelijke verkleuringen van uw huid, de tekening in uw gezicht en de conditie van uw haar en nagels bieden veel informatie over uw energiebalans.

TONGDIAGNOSE

Bij traditionele Chinese geneeskunde speelt de tongdiagnose een belangrijke rol. De meridianen en interne organen zijn allen direct verbonden met de tong. Dat wil zeggen dat de essentie van de organen zich manifesteren op de tong. Deze diagnose geeft de toestand in de diverse organen en het orgaansysteem.

POLS DIAGNOSE

Bij acupunctuur is het voelen van de pols een heel belangrijke manier om tot een diagnose te komen. Bij elk polsgewricht voelt hij op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, komt de acupuncturist veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.