Introductie

Introductie tot traditionele Chinese geneeskunde (TCM)

DE BASIS THEORIEËN VAN TCM

Tong Ji Chinese Medical Center introduceert u graag in de Traditioneel Chinese Geneeskunde. De basis theorieën van traditionele Chinese geneeskunde (Traditional Chinese Medicine, TCM) beschrijven de fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam, oorzaken van ziekte, diagnose en differentiatie van symptoom-complexen. Deze omvatten onder andere, theorieën van Yin en Yang, de Vijf Elementen, de zang-fu organen, kanalen van het lichaam (de bloedvaten), bloed en qi, lichaamsvloeistof en diverse methoden van diagnose.

Fundamentele theorieën in de traditionele Chinese geneeskunde beschikken over twee uitstekende kenmerken, hun holistische standpunt en hun behandeling volgens de differentiatie van symptoomcomplexen. Volgens deze traditionele standpunten zijn de zang-fu organen (hart, milt, lever, longen en nieren) de kern van het menselijk lichaam als een organische geheel waarin weefsels en zintuigen verbonden zijn door een netwerk van kanalen en bloedvaten. Dit concept wordt uitgebreid toegepast op alle aspecten van TCM, inclusief fysiologie, pathologie, diagnose en behandeling.

De functies van de zang-fu organen zijn verschillend, maar ze werken samen. Er bestaat een organische verbinding tussen de organen en hun verwante weefsels. Pathologisch kan een falen van de zang-fu organen worden weerspiegeld op het lichaamsoppervlak via de bloedvaten en hun verwante weefsels (bijv. puistjes op de huid of zweertjes in de mond). Tegelijkertijd kunnen ziekten van lichaamsoppervlakteweefsels ook hun verwante zang-fu organen beïnvloeden. Zang-fu organen kunnen ook elkaar beïnvloeden door middel van interne verbindingen. Traditionele Chinese medische behandeling bestaat uit het reguleren van de functies van de zang-fu organen om pathologische veranderingen te corrigeren. Met behulp van acupunctuur kan de behandeling ook worden bereikt door bepaalde delen van buiten het lichaam te stimuleren.