Traditionele Chinese Geneeskunde

De diagnose in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TGC) is gebaseerd op vier methoden:

* Observatie (gelaatskleur, tong-diagnose, nagelafwijking)
* Auscultatie (beluisteren van geluiden in het lichaam)
* Palpatie (het voelen van de pols)
* Anamnese (het stellen van vragen)

 

Bij traditionele Chinese geneeskunde speelt de tong-diagnose een belangrijke rol. De meridianen en interne organen zijn alle direct verbonden met de tong. De essentie van de organen manifesteert zich hierdoor op de tong. Deze diagnose geeft zowel direct als indirect een indicatie over de toestand van de energie in diverse organen en het orgaansysteem. Naast de gegevens van deze diagnose combineert men altijd de informatie die reeds bekend is geworden via de reguliere onderzoeksmethodes.

 

In de acupunctuur wordt gewerkt met meridianen. Meridianen zijn netwerken van banen waardoor onze energie (Qi), bloed en lichaamsvloeistoffen in het lichaam wordt verspreid. De qi, het bloed en de lichaamsvloeistoffen dienen altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn. De meridianen maken contact met organen, voeden en bevochtigen elk deel van ons lichaam. Door verschillende oorzaken kunnen blokkades, overschotten of tekorten ontstaan met pijn, ongemak en/of ziektes als gevolg. In normale omstandigheden kan het lichaam een disbalans relatief eenvoudig terug in evenwicht brengen. In geval van ziekte is het lichaam niet in staat om het evenwicht te herstellen.

 

Acupunctuur kan helpen bij herstellen van dit evenwicht. Door het zetten van naalden, het gebruik van moxa, cupping en/of guasha kan een acupuncturist verstoringen beinvloeden en harmoniseren.

 

Moxa is gemaakt van de kruid bijvoet ofwel artemisa. Wanneer je moxa aansteekt komt er warmte vrij die dezelfde trillingsfrequentie heeft als het lichaam. Door moxa in de buurt van een acupunctuurpunt te branden kun je energie aan het lichaam toevoegen en de lichaamsenergie activeren. Het is ook mogelijk de moxa op een naald te zetten of met een speciale moxa lamp te werken. Moxa is onder andere aan te bevelen bij chronische pijnen, slapte van het weefsel, gebrekkige energie in het lichaam en slapeloosheid. Ook littekens kunnen goed met moxa behandeld worden. Moxa is effectief bij koude en vochtige weersomstandigheden.